Makettblog.hu

A makettezők blogja

Középkori hajóreplika szeli át az Indiai-óceánt

Beküldte admin 2010 - március - 11

Egy 9. századi hajó pontos másolata indult útnak pár héttel ezelőtt Ománból: a “Maszkat ékköve” Szingapúrba szeretne eljutni. A történelmi és kulturális projekt során a két ország közös tengerészeti örökségét értékelik újra.

A projekt során Ománban egy 9. századi arab daut alkottak újjá: a 18 méter hosszú, Maszkat ékköve nevű hajót középkori módszerekkel és technikai megoldásokkal közel egy éven át építették. A tökéletesen illeszkedő gerendákat mésszel kevert kecskezsírral kenték be, míg a négyzetes vitorlák pálmalevelekből készültek.

Az ékkő 18 fős legénységével február 16-án futott ki Ománból, és a résztvevők az utazás során a korabeli navigációs technikákkal illetve a csillagok és a nap segítségével tájékozódnak. Emellett az ég és tenger színének megfigyelése, valamint a madarak és a megfelelő szélirányok követése is segíti őket. Vannak persze modern eszközök is a hajón, ám azokat csak a középkori technikák ellenőrzésére illetve koordinálására használják.

A hajó utazását az érdeklődők az interneten is követhetik: a napi kalandokat a honlap mellett egy twitteren is bemutatják, míg a hajó aktuális helyzete egy interaktív térképen látható. A hajó mostanra 1550 kilométert tett meg, és a tervek szerint Szingapúrba júliusban érkezhetnek majd meg.

Maszkat egyébként az egyik legidősebb település a Közel-Keleten, és az első európai Vasco da Gama volt a városban, aki Indiába tartó útja során kötött ki ott.

Korábban több hasonló hajó útját bemutattuk: az Argo másolata a Peloponnészoszi-félsziget északi partvonala mentén tartott Velencébe, Dublinba pedig egy 11. századi viking hajómásolattal jutottak el. A leghíresebb út Thor Heyerdahl nevéhez fűződik, akinek 2006-ban unokája is tengerre szállt.

Forrás: Múlt-kor történelmi portál

Népszerűség: 100% [?]

Szólj hozzá

Powered by WP Hashcash

VIDEÓ

FELHŐ

Támogatók

Rólam

There is something about me...

Twitter

    Fényképek

    Heartburn Relief – Digestive Enzymes To The Rescue61120190522_203411Untitled Flickr photo