Makettblog.hu

A makettezők blogja

Mi az OpenID?

Beküldte admin 2010 - március - 20

Mi az OpenID?

“Senki sem szereti, hogy szinte mindenhova regisztrálni kell, ha valamit akarunk csinálni. Mindig újabb és újabb felhasználónév-jelszó páros, mindig újabb és újabb elfelejthető adatok. Az OpenID-t pont ez ellen találták ki!”

Az OpenID egy nyílt, decentralizált, ingyenes keretrendszer felhasználóközpontú digitális identitásmenedzsmenthez. Az OpenID elképzelés abból indul ki, hogy az interneten bárki azonosíthatja önmagát egy URI (avagy URL, web cím) segítségével, pontosan úgy, ahogy a weboldalak is teszik. Mivel az URIk a web felépítésének alapvető elemei, biztos alapjául szolgálhatnak a felhasználóközpontú identitásmenedzselésnek is.

Az OpenID keretrendszer egyik fő eleme az autentikáció, vagyis hogy miképp bizonyítod, te birtokolsz egy adott URI-t. Manapság a weboldalak felhasználóneveket és jelszavakat kérnek a belépéshez, ami azt jelenti, hogy sokan ugyanazt a jelszót használják minden weboldalon. Az OpenID autentikáció esetében a felhasználóneved a saját URI-d, jelszavad (vagy további adatod) pedig biztonságosan el lesz tárolva az OpenID szolgáltatódnál (amelyet te magad is működtethetsz, vagy használhatsz egyéb identitás szolgáltatót).

Egy OpenID-re nyitott weboldalra történő belépéshez (még ha sosem jártál rajta ezelőtt) csak add meg az OpenID URI-dat. A weboldal ezután át fog irányítani az OpenID szolgáltatódhoz, ahol meg kell adnod a szükséges adatokat. Amint megtörténik az autentikáció, OpenID szolgáltatód visszairányít a weboldalra a belépéshez szükséges adatokkal együtt. Ha erős autentikációra van szükség, az OpenID keretrendszer számos tranzakció típushoz is használható – az egyszerű “lépj-be-egyszer” eljárás vagy a megosztott adatok érzékenységének rugalmas kiterjesztésére.

Az autentikáció mellett az OpenID keretrendszer eszközöket is biztosít a felhasználóknak ahhoz, hogy megosszák digitális identitásuk egyéb összetevőit. A folyamatosan bővülő OpenID Attribute Exchange specifikáció alapján a felhasználók képesek pontosan meghatározni az Identitás szolgáltatójuk által megosztható információk körét, így például a nevüket, címüket és telefonszámukat.

Forrás: http://openid.neobase.hu/Mi-az-OpenID

Népszerűség: 8% [?]

VIDEÓ

FELHŐ

Támogatók

Rólam

There is something about me...

Twitter

    Fényképek

    Heartburn Relief – Digestive Enzymes To The Rescue61120190522_203411Untitled Flickr photo